Opracował: Adam Maciej Pietrzak



Pobieranie 225,72 Kb.
Data25.10.2017
Rozmiar225,72 Kb.


Opracował: Adam Maciej Pietrzak

Test sprawdzający wiadomości na temat pierwszej pomocy medycznej i zasad ruchu drogowego.

Mistrzostwa Ratownictwa Drogowego Polskiego Związku Motorowego.

wersja poprawiona 02.09.


01. Kręcące się po Warszawie jakieś Ferrari (może Lambo), wypadło z trasy bez powodu. Wewnątrz pojazdu są nadal zakleszczeni kierowca i kolega. Są zdziwieni, zakleszczeni, przytomni i niedostępni..:

A. skupiasz się na, zalecanej w mediach, modlitwie w intencji zbawienia ich dusz, zamykasz oczy;

B. ignorujesz nędzne resztki plastiku i usiłujesz natychmiast sam wydobyć poszkodowanych;

C. natychmiast, na siłę otwierasz samochód przygodnie znalezionym sprzętem budowlanym;

D. nawiązujesz kontakt z poszkodowanymi i czekasz do przybycia (wezwanej!) straży pożarnej;

E. spokojnie czekasz na rozwój zdarzeń, twoja chwila chwały jeszcze nastąpi...


02. Uczestniczka prestiżowego rajdu tuningowanych samochodów Rage-Race 2009, zasłabła podczas jazdy. Koledzy z innych zespołów usiłują ją docucić, są zdenerwowani. Jako przypadkiem zamieszany w “imprezę klubową” ratownik drogowy…:

A. krytykujesz (ostentacyjnie) styl zabierania "na pilota" przypadkowych panienek;

B. po ustaleniu prawdopodobnej niepełnoletności omdlałej dyskretnie oddalasz się;

C. starasz się nawiązać kontakt, podajesz gorącą i słodką herbatę i batonika znanej marki;

D. układasz w pozycji bocznej ustalonej, okrywasz ciepło i wzywasz medyków lub pogotowie;

E. niepozwalasz jej dotykać (niech leży, jak lubi…) i wzywasz natychmiast pogotowie lotnicze.


03. Apteczki pierwszej pomocy medycznej stosowane przez ratowników drogowych, to:

A. zbędna nadgorliwość entuzjastycznych turboratowników drogowych;

B. wyłącznie tani i niekłopotliwy produkt pozyskany w supermarkecie lub stacji benzynowej;

C. specjalny standard wymagany przez Polski Związek Motorowy;

D. rozwiązanie rozsądne i honorowe wymagające nadal standaryzacji (np.R-0);

E. standardowe rozwiązanie wymagane w obowiązującej dyrektywie Unii Europejskiej.


04. Teoretyczny brak odpowiedzialności karnej, związanej z nieudzielaniem pomocy przez świadków zdarzenia, dotyczy przypadku (Art. 162 § 2 KK):

A. deklarowanego braku niezbędnych umiejętności ratowniczych;

B. każdego przypadku gdy poszkodowany jest ranny i krwawi (może mieć HIV’a?);

C. ucieczki z miejsca zdarzenia sprawcy wypadku i jego rodziny;

D. obecności profesjonalnych służb ratowniczych na miejscu zdarzenia;

E. dużego prawdopodobieństwa uszkodzenia kręgosłupa poszkodowanego.


05. Odpowiedzialność cywilna związana z udzielaniem pomocy ofiarom wypadków (Art. 757 KC):

A. grozi zawsze wszystkim ratownikom ochotnikom z racji nadgorliwości;

B. grozi ratownikowi o ile doszło do rażącego niedbalstwa lub winy umyślnej;

C. grozi ratownikowi tylko jeżeli był pod wpływem alkoholu lub innych środków odurzających;

D. grozi ratownikowi wyłącznie ze strony niewdzięcznych i złośliwych poszkodowanych;

E. grozi ratownikowi wyłącznie gdy doszło do zgonu ratowanego człowieka (RIP!).


06. Niezbędnymi elementami apteczki samochodowej ratownika drogowego są:

A. świeże leki przeciwbólowe i antybiotyki, środki opatrunkowe, prezerwatywy (renomowanej firmy);

B. rękawiczki, nożyczki, maseczka do CPR, staza (krępulec), wata wiskozowa i folia NRC;

C. spirytus i leki przeciwbólowe (…Goździkowa powiedziała, w telewizji rację miała…);

D. rękawiczki, jodyna, maseczka do CPR, środki opatrunkowe i folia NRC;

E. rękawiczki, nożyczki, maseczka do CPR, środki opatrunkowe i folia NRC.


07. Z doświadczenia strażaków i ratowników drogowych wynika, że gaśnica samochodowa, jest:

A. skutecznym, wszechstronnym sprzętem gaśniczym w motoryzacji;

B. specjalistycznym sprzętem tylko dla przeszkolonych strażaków;

C. artystycznym elementem wystroju wnętrza pojazdu (zdecydowany szpan na wiosce...);

D. amatorskim sprzętem do minimalnych pożarów lub działania zespołowego;

E. wyłącznie sprzętem do działań defensywnych w ochronie osobistej (dziad parkingowy…).


08. Wybierając, na swoim ulubionym CB radiu, kanał 9 możesz aktualnie liczyć (w Polsce):

A. na wezwanie natychmiastowe pogotowia ratunkowego;

B. na wezwanie natychmiastowe straży pożarnej;

C. na aktualną prognozę pogody na trasie (drogowy serwis meteorologiczny);

D. na aktualny przegląd lokalnych, przydrożnych usług towarzyskich;

E. ewentualnie na społeczną sieć ratunkową, trzeba być bardzo cierpliwym…


09. Najistotniejszymi informacjami podczas określenia miejsca wypadku drogowego w trasie są:

A. nazwa trasy, pas ruchu, natężenie ruchu samochodowego;

B. dokładny namiar geograficzny podany według odbiornika GPS;

C. nazwa lub numer trasy, nazwa najbliższej miejscowości, słupek kilometrowy;

D. numer telefonu i nazwisko ratownika, aby odnaleźć zdarzenie;

E. tylko nazwa najbliższej miejscowości.


10. Zasada układania osób nieprzytomnych i oddychających na boku jest bezpieczna:

A. bo, jest ustalona! (zgodnie z zapisem podręcznikowym: “pozycja boczna ustalona”);

B. ponieważ zapewnia największy komfort oczekiwania na pogotowie dla pacjenta;

C. ponieważ zabezpiecza niestabilne urazy kręgosłupa szyjnego;

D. ponieważ zapobiega niedrożności dróg oddechowych i zachłyśnięciu;

E. ponieważ poprawia estetykę ewentualnych wymiotów u pacjenta.


11. Starając się ocenić obecność oddychania ofiary wypadku podczas resuscytacji (standard BLS ERC 2005) zwracamy uwagę na:

A. zaparowywanie lusterka przystawionego do ust i nosa ofiary;

B. poruszanie się piórka przystawionego do ust i nosa ofiary;

C. słuchamy i czujemy uchem, patrzymy na ruch klatki piersiowej;

D. tylko obserwujemy ruch klatki piersiowej poszkodowanego;

E. tylko sprawdzamy przytomność poszkodowanego.


12. Dziecko, wyjątkowo przypięte w foteliku do jazdy, zachłysnęło się cukierkiem, natychmiast:

A. możliwie szybko jedziesz sam na stację pogotowia ratunkowego lub do szpitala;

B. zatrzymujesz się, wyciągasz język dziecka na brodę i klepiesz po plecach (Misiu! Rączki do góry…);

C. spokojnie zatrzymujesz samochód, wyjmujesz dziecko i klepiesz po plecach (głową w dół);

D. wpierasz się prawą nogą w hamulec, kolejny pojazd wali w tył twojego i samo wypadnie;

E. spokojnie wzywasz pogotowie ratunkowe przez telefon, ignorując sine dziecko.


13. Twoja poprzednia interwencja u zachłyśniętego dziecka doprowadziła do zawału teściową... Prawidłowa rozpoczęta resuscytacja dorosłego to:

A. 2 wdechy i następnie 30 uciśnięć;

B. 5 wdechów wstępnych i potem 30 uciśnięć i 2 wdechy;

C. 15 uciśnięć i następnie 2 wdechy;

D. 30 uciśnięć i następnie 2 wdechy;

E. 2 wdechy i następnie 15 uciśnięć.


14. Młody kierowca tuningowanego BMW, hołdujący tradycji "zimnego łokcia", paskudnie zranił lewe przedramię o lusterko mijanego samochodu, należy:

A. natychmiast umyć ranę wodą z mydłem, następnie przykryć gazą jałową;

B. zrobić opaskę uciskową z linki holowniczej powyżej rany i opatrunek z gazy jałowej na ranę;

C. zrobić szczelny opatrunek z plastra i waty wiskozowej oraz temblak;

D. zrobić opatrunek uciskowy jałowy z gazy i delikatnie unieruchomić;

E. szybko ucisnąć ranę przez folię plastikową i zrobić temblak.


15. Zwolennik "wolności bez pasów bezpieczeństwa" doznał urazu twarzy i prawdopodobnie kręgosłupa szyjnego po wystrzeleniu "poduszki powietrznej". Przytomnego, ale bezwładnego kierowcę zabezpieczamy doraźnie w następujący sposób:

A. podtrzymujemy głowę i delikatnie zakładamy kołnierz ratunkowy (o ile dostępny);

B. bezwzględnie natychmiast wyciągamy z pojazdu chwytem ratunkowym strażackim;

C. nie dotykamy w ogóle, aby nie pogorszyć urazu, strofujemy brak przezorności;

D. robimy improwizowany kołnierz ratunkowy z dywaników podłogowych;

E. robimy mu zdjęcie telefonem komórkowym i umieszczamy w internecie (YouToube).


16. Podczas pokazu jazdy na tylnym kole młody motocyklista wypadł z drogi w targowisko przedświąteczne. Nikt nie spodziewał się takiej ozdoby choinkowej. Ma ranę szarpaną brzucha (widać niebieskawe jelita...):

A. na ranę zakładamy tylko luźny gazowy opatrunek z gazy;

B. ranę zamykamy opatrunkiem z gazy jałowej i uszczelniamy folią;

C. ranę natychmiast dezynfekujemy obficie jodyną albo gencjaną;

D. wystarczy ranę tylko dokładnie uszczelnić folią;

E. na ranę zakładamy dowolny opatrunek uciskowy.


17. Znany (tylko w lokalnym klubie) kandydat na mistrza ratownictwa drogowego, spadł ze schodów przy biurze organizatora. Jest zdezorientowany, blady i nie może sam wstać :

A. prawdopodobnie to tylko szok spowodowany intensywnością edukacji ratowniczej;

B. to efekt wczorajszej wieczornej imprezy, za chwilę mu przejdzie;

C. to zdecydowanie kwestia otyłości i braku kondycji fizycznej ;

D. prawdopodobnie jest to tylko przejściowy wstrząs psychiczny;

E. należy uwzględnić uraz wewnętrzny i również rozpoczynający się wstrząs.


18. Obiecująca (początkowo) próba nowych chińskich flar drogowych zakończyła się spektakularną eksplozją. Niestety został poparzony jeden z ratowników. Oparzenia dłoni i ramion należy:

A. zdezynfekować obficie spirytusem salicylowym;

B. grubo posmarować tłustą maścią lub kremem nawilżającym;

C. polać obficie białkiem jaja kurzego lub choćby olejem lnianym;

D. schłodzić zimną wodą, przykryć jałową gazą lub lepiej hydrożelem;

E. zostawić otwarte, nie dotykać... sfotografować.


19. Twój pasażer, starszy pan (stryj Leon ze strony matki) zmylony ogromnym wyborem napojów na stacji benzynowej, omyłkowo napił się jakiegoś środka czyszczącego (substancja żrąca):

A. trzeba natychmiast spowodować palcem drażniącym gardło, obfite wymioty;

B. trzeba szybko podać do picia mleko lub olej roślinny (z pierwszego tłoczenia);

C. trzeba dać do picia dużo mocno osolonej ciepłej wody;

D. nic doustnie, należy tylko uspokoić do czasu przybycia pogotowia;

E. można dać do picia 2 szklanki wody przegotowanej (chłodnej), czyli rozcieńczyć.


20. Kolejny podobno już jesienny wieczór, ciemno, mżawka... To był bardzo pracowity i stresujący dzień. Robi się duszno, dreszcze, drętwieją ręce, szumi w uszach, coś boli chyba jak żołądek?...:

A. jeszcze tylko kilka przecznic i dojadę jakoś do domu, za chwilę się położę spać;

B. to może być przecież zawał, trzeba mocno kasłać i jechać szybko do szpitala;

C. trzeba ostrożnie zjechać na chodnik, wezwać pogotowie i rozpiąć pasy;

D. nie należy histeryzować, uchylić okno, zapalić papierosa, będzie dobrze;

E. zatrzymujemy się i czekamy cierpliwie, aż nam przejdzie.


21. Na obwodnicy pewnego miasta wywrócił się autobus z turystami z ościennego województwa. Poszkodowanych z urazami przenosimy w doraźne, prowizoryczne miejsce zbiórki:

A. zawsze wszystkich przytomnych (bo marudzą…);

B. zawsze wszystkich nieprzytomnych (bo nie marudzą…);

C. jeżeli jest kilku ratowników i łatwo podnieść (dawaj go! dawaj!...);

D. na wyraźne życzenie poszkodowanego (jak ładnie poprosi…);

E. wyłącznie wtedy, gdy wymaga tego ewakuacja ze strefy zagrożenia (np. pożaru).


22. Uczestnik rajdu drogowego (uznający siebie za pilota…) ma wbity w ramię długopis (akurat notował, gdy w zderzeniu strzeliły airbag’i…):

A. natychmiast trzeba (zdecydowanym ruchem) usunąć ciało obce z rany i założyć opatrunek;

B. nic nie należy robić do czasu przyjazdu pogotowia (konwersacja unikająca tematów pisarskich);

C. należy uszczelnić brzegi rany opatrunkiem i nie wyciągać długopisu (notować innym...);

D. natychmiast trzeba zdezynfekować ranę spirytusem (dobrze rozpuszcza tusz);

E. wyrwać ciało obce, zatkać otwór palcem (małym!).


23. Na zaśnieżonym poboczu drogi w zimie (a mróz jest siarczysty) spotkaliście siną, półprzytomną, zamarzającą dziewczynę w miniówce i białych kozakach. Szefostwo zapiło i zapomniało o personelu na drodze:

A. należy ją poinformować ile kilometrów zostało do najbliższej miejscowości;

B. należy rozcierać ręce i nogi gorącymi ubraniami i może spirytusem salicylowym;

C. musi się napić szybko jakiegoś alkoholu i gorącej herbaty z cukrem;

D. należy zabrać do samochodu, okryć folią NRC, następnie powoli ogrzewać;

E. należy poinformować lokalne koło parafialne, że znów się zalęgły pod lasem...


24. Koniec września i jesienna aura to pewny katar, przeziębienie, a nawet grypa (niekoniecznie odzwierzęca…). Na wylegiwanie się w domu nie mogę sobie pozwolić, muszę jechać 150km na spotkanie biznesowe, zatem:

A. połykam garść reklamowanych leków, ubieram się grubo i pocąc się sam jadę w trasę;

B. stosuję naturalne metody, herbatki, ziółka i jednak sam jadę w trasę;

C. odwołuję spotkanie, biorę zwolnienie i leczę się w domu;

D. ignoruję dolegliwości, jadę sam w trasę i spokojnie wycieram nos rękawem;

E. połykam garść reklamowanych leków, wybieram podróż pociągiem (zarażając innych).


25. Pewien kierowca zauważył u siebie dziwne objawy po posiłku w przydrożnej restauracji, zaczyna mieć nudności, gwałtowną perystaltykę, boli go żołądek (ach te pierogi z grzybami...):

A. to mogą być jednak klasyczne skutki przejedzenia (jeden duży posiłek dziennie…);

B. może to jakoś dowiozę do domu, podłożę folię na fotel, nieprzesiąknie…;

C. szybko trzeba spowodować wymioty i potem połknąć dużą ilość węgla (medycznego);

D. trzeba na stacji kupić mleko UHT i popić litrem mleka, to się uspokoi;

E. trudno powiedzieć co to może być, może zadzwonić do domu (teściowa zawsze wie wszystko).


26. Rowerzysta przewrócony podmuchem mijającej go ciężarówki, ma prawdopodobnie złamaną nogę. Nie widać wyraźnego przemieszczenia, jednak nie może wstać i odczuwa ból:

A. należy nastawić złamanie, poprzez naciągnięcie stopy oburącz w osi kończyny;

B. należy doraźnie unieruchomić złamanie, związując razem obie nogi;

C. należy wykonać szyny stabilizujące złamanie z przygodnie znalezionych materiałów (np. desek);

D. nic nie trzeba robić do przyjazdu pogotowia, dopilnować aby się nie oddalił;

E. trzeba go zabrać do najbliższego szpitala swoim prywatnym samochodem.


27. Jeden z widzów wypadku drogowego, wpatrujący się w waszą żółtą lampę stroboskopową, stracił przytomność i dostał napadu drgawek (padaczki):

A. przyciskamy go silnie (najlepiej zespołowo) do podłoża, żeby przestał drgać;

B. zabezpieczamy mu zęby klinem drewnianym lub gumowym i czekamy na ustanie drgawek;

C. szybko podajemy coś słodkiego do zjedzenia (cukier, cukierek itp);

D. chronimy podczas napadu przed urazami, potem układamy na boku;

E. podajemy szybko leki przeciwpadaczkowe doustnie i czekamy cierpliwie na efekt.


28. Stosowanie leków przeciwalergicznych przez kierującego pojazdem mechanicznym:

A. jest dopuszczalne zawsze bez żadnych ograniczeń, nowe leki nie usypiają;

B. zawsze może prowadzić do upośledzenia zdolności do kierowania pojazdem;

C. zależy wyłącznie od zastosowanej dawki leku i dolegliwości;

D. jest bezwzględnie zabronione przez przepisy Kodeksu Drogowego;

E. zależy wyłącznie od zalecenia lekarza lub farmaceuty.


29. Przepisy Ustawy o państwowym ratownictwie medycznym, zezwalają ratownikom drogowym PZM, na:

A. podawanie leków ratujących życie w postaci iniekcji dożylnej;

B. podawanie leków ratujących życie w postaci tabletek, drażetek doustnych;

C. korzystanie z częstotliwości radiowych pogotowia ratunkowego;

D. stosowanie standardów podstawowych resuscytacji krążeniowo-oddechowej;

E. nauczanie pierwszej pomocy medycznej na kursach nauki jazdy.


30. Cysterna z gazem (firma teraz już niema znaczenia) wypadła z trasy obok naszej sali egzaminacyjnej. Słyszysz trzask, huk rozrywających się w wybuchu ścian budynku, ryk ognia... Twoja ostania myśl to:

A. cholera w domu zostały niezapłacone rachunki…;

B. módlmy się bracia i siostry, Armagedon nastąpił…;

C. może przetrwam, trzeba podjąć jakąś próbę ewakuacji…;

D. tak, to miały być fajne mistrzostwa i jakie zapewniają atrakcje…;

E. no nie, wreszcie załatwiłem(am) sobie eliminacje w okręgu, a tu taki numer...


31. Podczas wypadku drogowego tłum gapiów krzyczy do Ciebie: “E, ty w żółtym!…Nie ruszaj rannego, bo jeszcze go uszkodzisz!”:

A. wyjaśniasz, że jesteś ratownikiem drogowym i potrafisz pomóc, podejmujesz działania;

B. ignorujesz tłum i spokojnie improwizujesz przy rannym;

C. zdecydowanymi, żołnierskimi słowami zwracasz się do tłumu…. żeby sobie poszli;

D. odstępujesz od udzielania pomocy rannemu i tylko zabezpieczasz miejsce wypadku;

E. skupiasz się na cichej modlitwie w intencji oświecenia tłumu...


32. W pewien mglisty jesienny wieczór tuningowane Audi wbiło się w leszczyny na zakręcie drogi. Dwóch młodych ludzi o nieprzesadnej fryzurze (łysi) i w dresach pozostało zakleszczonych we wraku. Płaczą…:

A. w prostych słowach krytykujesz styl brawurowej jazdy… i tak wam się schodzi do przyjazdu PSP;

B. w miarę możliwości starasz się okryć ich kocem ratunkowym (folią NRC);

C. oceniasz bezpieczeństwo miejsca wypadku, stan pojazdu i stan poszkodowanych;

D. wybierasz odpowiedź C i B oraz pamiętasz o wezwaniu pomocy;

E. po dokładniejszym przyjrzeniu się, poznajesz tych panów i niezwłocznie oddalasz się.


33. Światła awaryjne, trójkąt ostrzegawczy, lampa stroboskopowa żółta, flary ostrzegawcze, kamizelki odblaskowe, apteczka samochodowa stosowane w strefie wypadku drogowego, to:

A. nadgorliwość ratowników drogowych (PZM) z pogranicza ekstrawagancji;

B. chorobliwy brak zaufania do innych użytkowników drogi (wynikający z nerwicy natręctw);

C. standard wymagany przez Polski Kodeks Drogowy;

D. rozwiązanie rozsądne zwiększające bezpieczeństwo pracy ratownika;

E. oznakowanie standardowe we wszystkich krajach Unii Europejskiej.


34. Odpowiedzialność karna, związana z nieudzielaniem pomocy przez świadków zdarzenia drogowego, dotyczy przypadku (Art. 162 § 1 KK):

A. zaniechania udzielania pomocy z powodów estetycznych i religijnych;

B. każdego przypadku nieudanego działania ratowniczego (zgon pacjenta…);

C. nieudzielenia pomocy i ucieczki z miejsca zdarzenia (pod presją teściowej);

D. wyłącznie zagrożenia życia i zdrowia osoby ratownika;

E. niepowodzenia akcji ratunkowej z przyczyn niezależnych (brak sprzętu ratowniczego).


35. Odszkodowanie lub zadośćuczynienie z tytułu udzielanej pomocy ofiarom wypadku:

A. należy się zawsze wszystkim ratownikom ochotnikom racji powołania i misji;

B. należy się ratownikowi “od niego”, o ile nie doszło do rażącego niedbalstwa lub winy umyślnej;

C. należy się, o ile poszkodowany był ubezpieczony i znamy numer polisy;

D. odszkodowanie zależy wyłącznie od dobrej woli sprawcy wypadku;

E. brak jest precyzyjnych regulacji prawnych tej kwestii.


36. Pamiętając o rządowym projekcie na 2010 rok, do jakiej służby ratowniczej dodzwonisz się w Polsce, wybierając numer 112 ?:

A. tylko do pogotowia ratunkowego;

B. tylko do straży pożarnej;

C. tylko do pogotowia policji;

D. tylko do Centrum Powiadamiania Ratunkowego;

E. nadal różnie, zależy od regionu Polski, trzeba być cierpliwym….


37. Najistotniejszymi informacjami podczas określenia miejsca wypadku drogowego w mieście są:

A. nazwa ulicy, pas ruchu, natężenie ruchu samochodowego;

B. dzielnica, ulica, numer domu, nazwa pobliskiej firmy;

C. miasto, dzielnica, ulica, numer domu, nazwa najbliższej firmy lub obiektu;

D. numer telefonu i nazwisko ratownika, aby odnaleźć zdarzenie;

E. tylko nazwa ulicy podana w wersji uprzedniej, pośredniej i obecnie słusznej.


38. Starając się ocenić stan ogólny ofiary wypadku (BLS ERC 2005) zwracamy uwagę kolejno na:

A. stan przytomności, szerokość źrenic, rany, sinicę;

B. stan przytomności, rodzaj obrażeń, ubezpieczenie, tętno;

C. stan przytomności, szerokość źrenic, sinicę, rodzaj obrażeń ciała, tętno;

D. stan przytomności, oddychanie, rodzaj obrażeń ciała;

E. stan przytomności, sinicę, oddychanie, rodzaj obrażeń ciała.


39. W wypadku zbiorowym przypadła właśnie Tobie najtrudniejsza rola, choć przeraża Cię roztrzaskany fotelik dziecięcy. Nie czekaj! Prawidłowa rozpoczęta resuscytacja nieprzytomnego i nieoddychającego dziecka około 6 lat (BLS ERC 2005) to:

A. 2 wdechy i następnie 30 uciśnięć;

B. 5 wdechów wstępnych i potem 30 uciśnięć i 2 wdechy;

C. 15 uciśnięć i następnie 2 wdechy;

D. 30 uciśnięć i następnie 2 wdechy;

E. 2 wdechy i następnie 15 uciśnięć.


40. Pijany rowerzysta (jak zwykle bez kasku) doznał urazu głowy najeżdżając na stojący na parkingu samochód. Rannego, przytomnego i gadatliwego, zabezpieczamy doraźnie w następujący sposób:

A. pozycja leżąca, nogi wyżej i jałowy opatrunek z gazy na ranę;

B. leżącej płasko, jałowy opatrunek z gazy na ranę, obezwładnić (jeżeli trzeba);

C. półsiedzącej i jałowy opatrunek z gazy na ranę, uspokoić;

D. leżącej płasko i uciskowy, jałowy opatrunek na ranę, często budzić;

E. leżącej na boku (bocznej ustalonej) i jałowy opatrunek z gazy na ranę.


41. Podczas próby omijania wolnobieżnego wozu z sianem, motocyklista nieopatrznie nadział się na widły, jest ranny w klatkę piersiową (rana “syczy”, pieni się). Wóz z sianem i widłami pojechał dalej:

A. na ranę zakładamy tylko luźny opatrunek z waty (filtracja powietrza);

B. ranę zamykamy opatrunkiem z gazy jałowej i uszczelniamy folią (techniką wentylową);

C. ranę natychmiast dezynfekujemy dokładnie jodyną albo gencjaną;

D. bezpieczniej ranę tylko przykryć gazą i dokładnie uszczelnić folią;

E. na ranę zakładamy dowolny opatrunek uciskowy (wojskowy opatrunek osobisty).


42. Oparzenie skóry kierowcy gorącym kwasem z akumulatora wysłużonego Żuka należy natychmiast:

A. zdezynfekować obficie spirytusem salicylowym lub lepiej gencjaną;

B. grubo posmarować tłustą maścią sterydową lub kremem ochronnym;

C. polać obficie białkiem jaja kurzego lub olejem rzepakowym niskoerukowym;

D. schłodzić długo zimną wodą, przykryć opatrunkiem hydrożelowym;

E. zostawić otwarte, nie dotykać, niech się wietrzy i chłodzi...


43. Potrącony przez autobus kibic piłki nożnej (poznałeś po szaliku...) jest wulgarny, agresywny, krzyczy, macha rękoma. Autobus będzie wymagał generalnego remontu, kibic ma zakrwawione czoło:

A. poszkodowany jest pobudzony, ponieważ jest prawdopodobnie pijany lub “zaćpany”;

B. poszkodowany jest we wstrząsie pourazowym, mógł doznać uszkodzeń wewnętrznych;

C. trzeba wezwać policję, albo antyterrorystów i niech oni się martwią;

D. jest to tradycyjne w Polsce wzburzenie spowodowane urazem osobistym;

E. czekamy cierpliwie, aż osłabnie i sam poprosi o pomoc.


44. Na terenie giełdy samochodowej (mroźna zima) znaleziono nieprzytomnego pracownika ochrony:

A. należy go szybko rozgrzać gorącą wodą i dać coś ciepłego i słodkiego do picia;

B. należy rozcierać ręce i nogi gorącymi ręcznikami i spirytusem salicylowym;

C. należy szybko przenieść go do bardzo gorącego pomieszczenia (np. kotłowni)

D. należy sprawdzić czy oddycha, następnie powoli ogrzewać tułów i głowę;

E. należy włożyć go na 15 minut do bardzo gorącej wody, aż się zaróżowi...


45. Nauczony w szkole, że bateryjkę można sprawdzić językiem, młody kierowca polizał przewody akumulatora. Zagrożenie życia przy porażeniu prądem elektrycznym stanowią kolejno:

A. zatrzymanie oddychania, oparzenie prądem, wymioty;

B. zatrzymanie krążenia, drgawki, wymioty, uszkodzenia mięśni;

C. zatrzymanie krążenia i oddychania, oparzenia, późne zaburzenia rytmu serca;

D. drgawki, wymioty, poparzenia, wczesne zaburzenia pracy serca;

E. oparzenia, stłuczenia, drgawki, wstrząs poporażeniowy.


46. Silny piekący ból w klatce piersiowej u mężczyzny w wieku ok. 50 lat, otyłego, palącego, 21 lat pracy “na TIR’ach”, 6 lat po rozwodzie, obecnie młodsza o 21 lat przyjaciółka… Pacjent wymaga:

A. chwili odpoczynku, luzu, to się jakoś uspokoi (unikać rozmów o ITD...);

B. spoczynku, szybkiej interwencji lekarskiej, być może to zawał serca;

C. dużo ruchu na świeżym powietrzu, leków uspokajających;

D. filiżanki mocnej kawy, papierosa, leków przeciwbólowych;

E. wyłącznie dobrego ubezpieczenia na życie (ciekawe kto jest beneficjentem?).


47. Tracący przytomność, kierowca ekspresowego busu do L..., z zapachem acetonu z ust (tak jak stary zmywacz do paznokci?) jest prawdopodobnie:

A. pijany po jakiejś imprezie. Ostrożnie, trzeźwy jest nieprzyjemny;

B. człowiekiem chorym na cukrzycę w stanie zagrożenia życia, wymaga pomocy lekarskiej;

C. niewątpliwie wymaga wizyty u dentysty (dawniej stomatologa);

D. nerwowo spoglądając na rozkład jazdy, obserwujemy rozwój sytuacji;

E. bierzemy Relanium i wybieramy inny bus superekspresowy do L... (linie lotów ekstremalnych) .


48. Jeżeli już od tygodnia boli mnie głowa, światło w oczy razi, lawenda mdłości powoduje:

A. zdecydowanie pora na silniejszy i skuteczniejszy nowy lek przeciwbólowy;

B. może poradzić się bioenergoterapeuty lub sąsiadki (znów “halny”?);

C. dobrze działa gorąca kąpiel i mocna parzona kawa z koniakiem (dopuszczalne brandy);

D. zaprawdę powiadam wam, należy pokornie i z godnością znosić zrządzenia losu;

E. dobrze byłoby odwiedzić specjalistę neurologa lub anestezjologa i leczyć przyczyny.


49. Przepisy Ruchu Drogowego w Polsce, zezwalają ratownikom drogowym PZM, na:

A. zastępowanie pogotowia ratunkowego w zakresie ratownictwa drogowego;

B. prowadzenia transportu i ewakuacji rannych w zdarzeniach drogowych;

C. zastępowanie straży pożarnej w zakresie ratownictwa drogowego;

D. ochotnicze zabezpieczanie trasy rajdów drogowych PZM;

E. nauczanie pierwszej pomocy medycznej w szkołach podstawowych i gimnazjach.


50. Podczas wypadku drogowego tłum gapiów usiłuje obrócić na koła samochód, który "dachował". Wewnątrz pojazdu są nadal zakleszczeni kierowca i pasażerowie. Są przytomni i przerażeni...:

A. histerycznie krzyczysz w nadziei powstrzymania tłumu;

B. ignorujesz tłum i usiłujesz szybko wzywasz policję;

C. przejmujesz dowodzenie i wspólnie przewracacie samochód (...i rrrazem!);

D. na ile to możliwe, zabezpieczasz miejsce wypadku do przybycia straży pożarnej;

E. spokojnie czekasz na rozwój zdarzeń, twoja relacja będzie ozdobą bloga...


51. Z doświadczenia ratowników drogowych PZM wynika, że radio CB w samochodzie, jest:

A. skutecznym, wszechstronnym sprzętem łącznościowym na polskich drogach;

B. specjalistycznym sprzętem tylko dla przeszkolonych krótkofalowców;

C. artystycznym elementem wystroju wnętrza pojazdu (zdecydowany szpan na wiosce...);

D. amatorskim sprzętem łącznościowym do lokalnych informacji i wezwań ratunkowych;

E. wyłącznie specjalistycznym sprzętem do wykrywania złośliwych kontroli radarowych.


52. Starając się ocenić wydolność, obecność krążenia ofiary wypadku podczas resuscytacji (BLS ERC 2005) zwracamy uwagę na:

A. wyczuwalność palpacyjną tętna nad tętnicami szyjnymi obustronnie;

B. wyczuwalność palpacyjną tętna nad tętnicami szyjnymi jednostronnie;

C. wyczuwalność palpacyjną tętna nad tętnicami szyjnymi i promieniowymi na nadgarstkach;

D. wyczuwalność palpacyjną tętna nad tętnicami szyjnymi i biodrowymi;

E. tylko przytomność i oddychanie.


53. Jesteś świadkiem absurdalnego zdarzenia. Małoletni rowerzysta wywrócił dziecinny wózek na placu zabaw. Prawidłowa rozpoczęta resuscytacja nieprzytomnego i nieoddychającego noworodka to:

A. 2 wdechy i następnie 30 uciśnięć;

B. 5 wdechów wstępnych i potem 30 uciśnięć i 2 wdechy;

C. 15 uciśnięć i następnie 2 wdechy;

D. 30 uciśnięć i następnie 2 wdechy;

E. 2 wdechy i następnie 15 uciśnięć.


54. Naiwny obcokrajowiec uwierzył, że płatna autostrada A4 jest rzeczywiście autostradą. Na zakręcie wypadł z trasy. Siedzi przy rozbitym Jaguarze i głośno płacze (Perdi-me? Que pasa?...):

A. prawdopodobnie to tylko szok spowodowany zmianą stref czasowych, za chwilę się zorientuje;

B. każemy patrzeć na nasze usta i wolno, wyraźnie mówimy, że musi długo czekać na pogotowie;

C. należy spokojnie poszukać jakiegoś tłumacza (może być z gminnego programu EFS);

D. prawdopodobnie jest to tylko przejściowy wstrząs psychiczny, czekamy na stabilizację;

E. należy uwzględnić uraz wewnętrzny i również rozpoczynający się wstrząs pourazowy (NRC!).


55. Zapowiadający się nieźle (również politycznie) biznesmen z małej miejscowości został zaskoczony przez niespodziewanym wybuchu jego samochodu (zemsta konkurencji?). Przytomny, nie słyszy co do niego mówisz…:

A. zdezynfekować rany, poić obficie (może być coś z jego własnej hurtowni...);

B. opatrzyć jałowo urazy i oparzenia, uspokajać, stabilizować w pozycji półsiedzącej;

C. wezwać saperów, czekać spokojnie, to dopiero początek spektaklu…;

D. opatrzyć rany, okryć ciepło, napoić gorącą i słodką herbatą, pocieszyć;

E. zostawić w spokoju, nie dotykać, wezwać policję (nie zacierać śladów)...


56. Stosowanie leków uspokajających i przeciwbólowych przez kierującego pojazdem mechanicznym:

A. jest dopuszczalne zawsze bez żadnych ograniczeń, bo dopuszczone bez recepty;

B. zawsze może prowadzić do jakiegoś upośledzenia zdolności do kierowania pojazdem;

C. zależy wyłącznie od zastosowanej dawki leku i dolegliwości, a my mamy umiar...;

D. jest bezwzględnie zabronione przez przepisy Kodeksu Drogowego;

E. zależy wyłącznie od zalecenia lekarza lub farmaceuty (lub Goździkowej...).


57. Właściciel bardzo starego samochodu, skarży się na nudności, zawroty i ból głowy podczas jazdy:

A. to histeria spowodowana brakiem peryspektyw zakupu nowego samochodu (już ma jakiś kredyt);

B. trzeba niezwłocznie wezwać specjalistę od “feng-shui” i zmienić ustawienie foteli;

C. to wina kiepskiej ostatnio pogody w mieście, jesienna depresja i chyba pełnia księżyca;

D. trzeba sprawdzić pojazd pod względem emisji tlenku węgla i szczelności układu wydechowego;

E. trzeba natychmiast odebrać kierowcy prawo jazdy i wysłać do neurologa (SIC!).


58. Jeżeli w wypadku (drogowym) jest zabity lub ranny, kierujący pojazdem jest obowiązany…

udzielić niezbędnej pomocy ofiarom wypadku oraz (art. 44 kodeksu drogowego):

A. wezwać niezwłocznie straż pożarną i policję;

B. wezwać policję i zawiadomić ubezpieczyciela;

C. wezwać niezwłocznie pogotowie i straż pożarną;

D. zachować szczególną ostrożność;

E. wezwać pogotowie ratunkowe i policję.
59. Młody człowiek na deskorolce, nie zdążył wyhamować i wpadł pod samochód. Rannego, przytomnego i ze złamaniem otwartym piszczeli, bardzo cierpi. Jak zabezpieczysz rannego skate’a?:

A. pozycja leżąca, jałowy opatrunek luźny z gazy na ranę, nogę unieruchomić;

B. pozycja leżąca, jałowy opatrunek uciskowy z gazy na ranę, nogę unieruchomić;

C. pozycja leżąca i unieruchomienie kończyn, rany nie dotykać;

D. podać leki przeciwbólowe, jałowy opatrunek na ranę, nogę unieruchomić;

E. pozycja leżąca, nie dotykać do przyjazdu pogotowia.


60. Pasażerka pojazdu rozbitego w wypadku jest ranna w szyję. Po pierwszej stłuczce usiłowała, wychylając się przez okno, ocenić uszkodzenia pojazdu, a trafił się jeszcze taksówkarz.... Jaki założysz opatrunek?:

A. pozycja leżąca, jałowy opatrunek z gazy na ranę, bandaż elastyczny;

B. pozycja półsiedząca, jałowy opatrunek uciskowy z gazy na ranę, trzymać ręką;

C. pozycja leżąca, jałowy opatrunek uciskowy z gazy na ranę, trzymać ręką;

D. podać leki przeciwbólowe, jałowy opatrunek na ranę i ucisnąć;

E. pozycja półsiedząca, jałowy opatrunek uciskowy z gazy na ranę, bandaż elastyczny.


61. Rezydujący zwyczajowo za/pod płotem Twojego parkingu zespół obywateli wzmożonego pragnienia, nie powoduje już zdziwienia. Jednak jeden z nich, dobrze opalony (solarium lub plaża?) dziś omyłkowo napił się benzyny. Zapach przebijający, nawet inne typowe oraz zaburzenia świadomości... Polecasz kategorycznie (natchniony duchem dobrego samarytanina):

A. pozycja półsiedząca, wezwać pogotowie, nie karmić, nie poić, nie palić!;

B. natychmiast spowodować wymioty, naprzemian poić obficie wodą i mlekiem UHT;

C. napoić mlekiem (może być UHT) w dużej ilości, potem pozycja boczna ustalona, nie budzić;

D. napoić olejem roślinnym (jadalnym!), nie pozwolić przysypiać, wezwać straż miejską (gminną);

E. napoić olejem roślinnym (jadalnym!), potem sprowokować wymioty.


62. Pechowy pieszy przechodzący pochopnie i pośpiesznie przejście przez tory, wpadł niefortunnie pod tramwaj. Magiczne działanie masy wagonu oraz stalowego koła, niestety obcięło mu nogę. W tragicznej sytuacji, nie pozwalasz sobie na omdlenie (jak reszta widzów na przystanku) i podejmujesz działanie:

A. opatrunek improwizowany, uspokoić pacjenta, odciętą stopę usunąć z pola widzenia;

B. opatrunek improwizowany, leki przeciwbólowe (o ile masz...), wezwać policję;

C. opatrunek improwizowany, odcięta stopę oddać poszkodowanemu, bo się martwi;

D. opaska uciskowa z paska na podudzie, uspokoić poszkodowanego, nie okazywać przerażenia;

E. opaska uciskowa z paska na podudzie, opatrunek improwizowany, odciętą stopę do wody z lodem.


63. Egzaltowana wycieczka pielgrzymów do miejsc świętych i wolnych stref ekonomicznych, zabrała Cię “auto-stopem”. Próba pieśni chóralnej, na wertepach krajowej “1”, skończyła się zachłyśnięciem protezą zębową. Jak szybko uratujesz, siniejącą gwałtownie, starszą chórzystkę?:

A. krzyczysz “rączki do góry!” i zalecasz innym energiczne klepanie po plecach;

B. krzyczysz “na pomoc!” i szukasz w autobusie jakiegoś emerytowanego lekarza;

C. zalecasz natychmiastowe włożenie dwóch palców do gardła i szukanie protezy;

D. nie licząc na pomoc innych, sam wykonujesz uciśnięcie brzucha i klepanie po plecach;

E. zespołowo wykonujecie klepanie po plecach (w pozycji skłonu z fotela).


64. Twój kolega ze szkoły, ostatnio chyba prezes jakiegoś funduszu, postanowił pochwalić się nowym kabrioletem. Jego nowa (chyba trzecia) żona, ma pecha. Zapomniała okularów i coś jej wpadło do oka:

A. nakazujesz płakać obficie, szukasz “muchy” rogiem chustki do nosa (prawie czystej);

B. płuczesz oko obficie wodą (może być mineralną) i zalecasz natychmiast okulistę ;

C. nakazujesz patrzeć (na siebie) szeroko otwartym okiem i szukasz “muchy” rogiem chustki do nosa;

D. zabraniasz dotykać i zakładasz opatrunek obuoczny;

E. polecasz nie trzeć oka, bo się paskudnie tusz (jej) rozmaże...


65. Zespół młodych ratowników drogowych, Twoi wychowankowie (nowe pokolenie, jeszcze nie zmanierowane), uczestniczył w pierwszym poważnym, rzeczywistym wypadku drogowym. VW transporter na przejeździe kolejowym. Pięciu rannych, dwa trupy, akcja ratunkowa sprawna. Jedna z ratowniczek, które ci pomagały, jest blada, milczy, ma nudności... Co rozpoznajesz?:

A. ignorujesz objawy, zlecasz napisanie sprawozdania, za chwilę będzie dobrze;

B. mobilizujesz ją, chwaląc i jednocześnie zawstydzając przed resztą kolegów;

C. zalecasz aby napiła się wody i zdrzemnęła w waszym samochodzie;

D. karzesz jej wracać do domu, nie nadaje się do ratownictwa drogowego;

E. rozpoznajesz objawy stresu bojowego i dzwonisz do znajomego psychologa.


66. Po skończonej akcji ratunkowej, gdzie pogotowie zabrało rannych, policja mierzy ślady hamowania, a straż pożarna rozsypuje sorbent na plamie oleju, zauważasz rannego małego psa (rasy dziwnej). Niewątpliwie też był uczestnikiem tego wypadku, ale się zgubił w zamieszaniu:

A. prosisz policjantów aby w akcie łaski dobili pokrakę, niech się nie męczy;

B. przypominasz policjantom aby wezwali straż miejską, TOZ lub miejscowego hycla;

C. starasz się uspokoić zwierzę, założyć opatrunek i znaleźć opiekę zastępczą;

D. ostrożnie! Nie wolno dotykać się do rannych i niewątpliwie niebezpiecznych zwierząt;

E. znienacka łapiesz psa (weź rękawice od strażaka), bandażujesz i puszczasz wolno...


67. Zaprzyjaźnionego (na całym osiedlu) motorowerowego dostawcę pizzy ukąsiła osa, może pszczoła. Panie! WIELKA JAK WRÓBEL BYŁA! Młody człowiek szybko puchnie (ramię już jak u Pudziana) i wpada w panikę?:

A. należy szybko podać mu wapno, przyłożyć na opuchliznę pomidora lub surowy ziemniak;

B. można chłodzić zimną wodą, może być lód, wezwać pogotowie;

C. można mu podać leki przeciwalergiczne te od sąsiada astmatyka (z parteru);

D. należy szybko przemyć ukąszenie czystym spirytusem (potem odkupi...);

E. należy szybko przemyć ukąszenie octem spirytusowym (nie musi odkupywać).


68. Wczoraj były imieniny brata (może być ciotecznego). Sympatyczny sąsiad (“Krecik”) obiecał Cię podwieźć do pracy. W pośpiechu porannym zapomniał swoich “drugich” okularów. Obawiasz się (słusznie), że nie widzi wyraźnie ani bliżej, ani dalej lub prawie w ogóle:

A. bojąc się swojej szefowej, decydujesz się też zamknąć oczy i jakoś z nim jechać;

B. improwizujesz, że będziesz patrzyć na drogę za niego, podpowiadając gdzie jedzie;

C. kategorycznie zabraniasz mu jechać, szukacie cierpliwie okularów;

D. licząc, że raczej nie będziesz chuchać policji (w alkomat), proponujesz siebie jako kierowcę;

E. pożyczacie okulary od ochroniarza na parkingu i jedziecie, czas nagli...


69. Daleka rodzina zaprosiła Cię na ślub i wesele. Po imprezie, o 4 rano, ojciec “pana młodego” rozwozi gości na kwatery. Pamiętając jego wszystkie toasty i upadek na parkiecie o północy:

A. stanowczo odmawiasz transportu, wracasz na kwaterę piechotą (w głowie “chlupie ci ołowiany kisiel”);

B. przypinasz się pasem na tylnym siedzeniu i powierzasz duszę opatrzności;

C. zawiadamiasz lokalną policję i czekasz na efekt (choć być może dobrze go znają...);

D. dokonując estymacji stopnia nietrzeźwości sam oferujesz się na kierowcę;

E. zabierasz kluczyki i organizujesz rodzinne wyszukanie jakiegoś trzeźwego kierowcy.


70. Urlop w kalendarzu, paliwo w baku, walizy w bagażniku, kot w kojcu, dziecko w foteliku, okulary słoneczne i start... Dziecko nie potrafiące docenić kunsztu Twojej logistyki, zaczyna wymiotować:

A. o nie tym razem nie odpuścisz, worki foliowe, ręczniki papierowe i jedziemy dalej;

B. kupujesz na stacji benzynowej “coś na rzyganie”, skarmiasz dziecko i kontynuujesz jazdę;

C. opóźniasz wyjazd, dobierasz lek z pediatrą lub farmaceutą i podajesz zaleconą dawkę dziecku;

D. poisz dziecko herbata miętową, zostawiasz na czczo na 4 godziny i ruszasz w trasę;

E. podajesz dziecku ziołowe leki uspokajające i jak zaśnie kontynuujesz podróż.


71. Polecona przez przyjaciela i serwis internetowy, nawigacja satelitarna wyprowadziła Cię w jakieś polne drogi. Jesteś w trasie już ponad 12 godzin a do domu jeszcze chyba bardzo daleko. Noc ciemna, zmęczenie, deszczowa aura, śpiąca rodzina. Juz dwa razy “zaliczyłeś sypialny”, raz obudziło Cię pobocze, drugi raz trąbiący TIR z przeciwka. Decydujesz się:

A. pijesz naprzemian RedBul, R20, Tiger, PowerUp, MaxForce, Burn i jedziesz dalej;

B. pijesz trzy kawy na stacji benzynowej, myjesz szyby samochodu i jedziesz dalej;

C. budzisz rodzinę, nastawiasz głośno radio, otwierasz okna i jedziesz dalej;

D. kupujesz na stacji benzynowej kwaśne cukierki i kawę i jedziesz dalej;

E. dość! Zarządzasz godzinną drzemkę na parkingu, rodzina pilnuje samochodu i kierowcy.


72. Szacowny stryj z rodziny ojca (lat chyba około 80) przeżył już wojnę, żonę, dwa zawały, udar i psa. Jest chory na spis treści podręcznika interny, leki stanowią już suplement diety. Ostatnio miał kilka stłuczek, mandaty za czerwone światła, omdlenie na parkingu, jednak wciąż jeździ wieloletnia Skodą... Proponujesz rodzinie:

A. polecasz “zgubić” jego prawo jazdy i dowód rejestracyjny Skody (i wymontować sprzęgło);

B. przeprowadzasz rozmowę subordynującą dla “pirata drogowego” (nie widzi na prawe oko);

C. polecasz nie denerwować kierowcy, zarzucasz rodzinie dyskryminujące praktyki grupowe;

D. namawiasz stanowczo stryja na badanie lekarskie i psychologiczne (psychotechnika);

E. załatwiacie sądowe ubezwłasnowolnienie stryja i zamykacie w szpitalu.


73. To miał być wypoczynek weekendowy za miastem. Rodzina jednak Cię nie uprzedziła, że jedzie z Tobą Ciocia Basia i Jej Pies. Zmutowane bydle, o oddechu zdechłej małży, nie znosi jazdy samochodem. Proponujesz:

A. zamknąć “to coś” w bagażniku, może być w płóciennym worku;

B. uśpić “to coś” czymkolwiek na drogę i przewieźć w kartonie po telewizorze;

C. lek uspokajający od weterynarza i plastikowy kojec do przewozu psów, albo nie jedzie;

D. ignorujesz smród i szczekanie, jakoś dojedziesz, niech ciotka go trzyma pyskiem do okna;

E. może kartonowe pudło wystarczy, niech go ciocia ugłaszcze, dać mu coś słodkiego (bo lubi).


74. Mimo wielu lat praktyki za kierownicą, mimo usilnej próby trzymania się przepisów ruchu drogowego, szczęście się odwróciło, sam spowodowałeś wypadek drogowy. Tłumaczysz się zmęczeniem, warunkami drogowymi, stanem nawierzchni, podjętą natychmiastową pomocą ratowniczą dla ofiar wypadku. Następuje konfrontacja przed policją:

A. idziesz w “zaparte”, może coś uda się utargować (masz już 18 punktów karnych i...);

B. konsultujesz się ze swoim adwokatem i ustalacie “jedyną słuszna wersje zdarzeń”;

C. szukasz kogoś z rodziny, który oświadczy, ze był kierowcą twojego samochodu;

D. namawiasz ofiary wypadku żeby nie zgłaszały roszczeń cywilnych;

E. honor ratownika drogowego nie pozwala ci mataczyć, załatwiasz wszystko uczciwie.


75. Na Twoje nieszczęście samochód osobowy jest z reguły wielomiejscowy. Jako kierowca okresowo skazany jesteś na mniej lub bardziej kłopotliwych pasażerów. Bywają osoby (płci i wieku różnego) o wybitnie histerycznym (neurotycznym?) sposobie bycia. Jak z nimi jeździsz?:

A. ignorujesz ich obecność, starasz się, aby nie mogły cię łapać za szyję lub rękę na zakrętach;

B. przeprowadzasz rozmowę subordynującą, karzesz im się zamknąć i więcej nie odzywać;

C. polecasz nie denerwować kierowcy (siebie), przyjąć leki uspokajające i nasenne;

D. podpuszczasz ich brawurową jazdą, uwielbiasz pisk opon i kobiet na zakrętach;

E. dostosowujesz styl jazdy do odporności psychicznej pasażerów.


76. Znów wesele w rodzinie, a na wiosnę tak bywa. Bladym świtem odwozi cię do domu ziewający taksówkarz. W głowie czujesz “ołowiany kisiel” (znasz już ten stan). Zatrzymujecie się w korku z powodu jakiegoś wypadku. Jako ratownik drogowy z powołania:

A. improwizując sprzęt i apteczkę rzucasz się do kierowania akcją ratunkową;

B. idziesz pomagać innym świadkom zdarzenia, masz szanse wykazać się wiedzą ratowniczą;

C. polecasz wezwać pogotowie, pod wpływem alkoholu nie wolno prowadzić działań ratowniczych;

D. ograniczasz się tylko do pomocy medycznej, zostawiasz kwestie zabezpieczeń innym;

E. ograniczasz się tylko do kierowania ruchem, zostawiasz kwestie medyczne innym.


77. Zmiana koła samochodu poza warsztatem to sztuka. Podczas mroźnej zimy, na drodze ekstremalna (dla nie przygotowanych). Rączki grzałeś o silnik samochodu, ale palców stóp nie czujesz zupełnie, sine jakieś...:

A. muszę energicznie rozcierać je śniegiem aby wróciło krążenie;

B. muszę przystawić gołą stopę (kolejno) do silnika to się też rozgrzeje;

C. muszę rozcierać energicznie paluchy i stopy, najlepiej spirytusem;

D. nic nie muszę robić, stopy przecież rozgrzeją się same w czasie jazdy;

E. powinienem powoli rozgrzewać stopy dłońmi, delikatnie rozcierając, aż wróci krążenie.


78. Rowerzysta (chyba kaskader) usiłował zjechać po poręczy schodów. Koledzy nagrali to dla YouToube. Leży, jęczy, nie rusza nogami. Odczuwa wyraźną bolesność okolicy bioder. Rozpoznajesz:

A. uraz miednicy, który stabilizujesz doraźnie w pozycji półsiedzącej;

B. ignorujesz go, za chwilę się pozbiera, marny kaskader i symulant;

C. uraz miednicy i kręgosłupa, stabilizujesz doraźnie w pozycji leżącej;

D. ograniczasz się tylko sprawdzenia przytomności i otwartych ran, zalecasz ostrożność;

E. zgadzasz się z rozpoznaniem z pkt. C i polecasz wezwać pogotowie.


79. Kupiłeś używany samochód (chyba z prywatnego importu). Pamiętasz intensywny sosnowy zapach z “choinek odświeżających” przy zakupie. Teraz po jakimś miesiącu masz po każdej jeździe katar sienny, a rodzina skarży się na duszność. Podejrzewasz:

A. trzeba przyzwyczaić się do nowego samochodu, z czasem się wszystko poprawi;

B. to tylko wina klimatyzacji, jak są otwarte okna, czujesz się zawsze znacznie lepiej;

C. trzeba będzie samochód dokładnie odkurzyć, wymienić pokrowce na siedzenia;

D. odkurzanie wnętrza i może nowe pokrowce, może tez uprać fotele i kanapę;

E. czeka Cię odgrzybianie totalne wnętrza i klimatyzacji. Chyba masz auto z powodzi.


80. W wypadku samochodowym, w którym działasz niezbędna jest pomoc techniczna. Trzeba rozgiąć blachy i wydobyć kierowcę. Jako ratownik drogowy liczysz na fachową pomoc pod numerem ratunkowym:

A. wyłącznie 112;

B. wyłącznie 999;

C. wyłącznie 997;

D. wyłącznie 998;

E. wyłącznie 996.


81. Zajęty ciężko rannym w wypadku, instruujesz nowego ratownika ochotnika. Aby włączył światła awaryjne, sprawdził hamulec postojowy (awaryjny), wystawił trójkąt ostrzegawczy i...:

A. zabrał apteczkę i telefon, założył kamizelkę odblaskowa, zapalił flary ostrzegawcze, kierował ruchem;

B. zabrał kluczyki i telefon, zabrał, zapalił flary ostrzegawcze, kierował ruchem i czekał na karetkę;

C. zabrał apteczkę i telefon, założył kamizelkę odblaskowa, zapalił flary ostrzegawcze, kierował ruchem;

D. zabrał kluczyki i telefon, założył kamizelkę odblaskowa, zapalił flary ostrzegawcze i szybko wrócił;

E. zabrał apteczkę i telefon, założył kamizelkę odblaskowa, zapalił flary ostrzegawcze i szybko wrócił.


82. Według Europejskiej Rady Resuscytacji, warunkach normalnych, w temperaturze około 200C otoczenia, po zatrzymaniu krążenia i oddychania u człowieka dorosłego (ustaniu przepływu krwi w tętnicach szyjnych i kręgowych), dochodzi do nieodwracalnej śmierci mózgu:

A. przeciętnie po 2 minutach;

B. przeciętnie po 3 minutach;

C. przeciętnie po 4 minutach;

D. przeciętnie po 4,5 minutach;

E. przeciętnie po 5 minutach.


83. Według standardów Europejskiej Rady Resuscytacji, pod pojęciem “łańcucha ratunkowego” należy rozumieć:

A. wezwanie pomocy, podstawową resuscytację, wczesną defibrylację, zaawansowaną resuscytację;

B. podstawową resuscytację, wczesną defibrylację, zaawansowaną resuscytację, transport ratunkowy;

C. wezwanie pomocy, podstawową resuscytację, zaawansowaną resuscytację, transport ratunkowy;

D. podstawową resuscytację, automatyczna defibrylację, zaawansowaną resuscytację;

E. wezwanie pomocy, automatyczną defibrylację, podstawową i zaawansowaną resuscytację.


84. Według standardów BLS Europejskiej Rady Resuscytacji, pod pojęciem badania przytomności pacjenta należy rozumieć:

A. głośne zawołanie (otwórz oczy!) i delikatne dotkniecie twarzy (dotyk);

B. głośne zawołanie (otwórz oczy!), delikatne dotkniecie czoła (dotyk), uciśnięcie czoła (ból);

C. zawołanie (otwórz oczy!), wstrząśnienie za ramiona (dotyk), uciśnięcie czoła (ból);

D. głośne zawołanie (otwórz oczy!) i energiczne wstrząśnienie za ramiona (ból);

E. głośne zawołanie (otwórz oczy!) i delikatne wstrząśnienie za ramiona (dotyk).


85. Według standardów BLS Europejskiej Rady Resuscytacji, ratownik może przerwać wykonywanie podstawowych czynności resuscytacyjnych (pośredni masaż serca i zastępcze oddychanie) jeżeli:

A. przybędzie pomoc medyczna, ratownik poczuje tętno lub oddech;

B. przybędzie pomoc medyczna, powróci tętno pacjenta, ratownik się ostatecznie zmęczy;

C. przybędzie pomoc medyczna, pacjent poruszy się, ratownik się ostatecznie zmęczy;

D. powróci wyczuwalne tętno na t. szyjnej lub ratownik się ostatecznie zmęczy;

E. przybędzie pomoc medyczna, pacjent poruszy się, upłynie godzina bezskutecznej resuscytacji.


86. Według standardów prawa polskiego, orzekać o zgonie człowieka w wyniku wypadku drogowego może:

A. lekarz, ratownik medyczny, pielęgniarka, prokurator, sędzia, policjant, strażak;

B. lekarz, ratownik medyczny, pielęgniarka;

C. lekarz, prokurator, sędzia, policjant;

D. lekarz, ratownik medyczny, pielęgniarka, strażak;

E. lekarz wyłącznie.


87. Według wieloletnich badań klinicznych i wypadkowych, uznaje się że, bezwzględnym przeciwwskazaniem do jazdy w tradycyjnych pasach bezpieczeństwa jest:

A. ciąża kobiety;

B. przebyte urazy i operacje klatki piersiowej pacjenta ;

C. nietolerancja psychiczna ograniczenia wolności;

D. ciąża kobiety, przebyte urazy i operacje klatki piersiowej pacjenta;

E. konieczność transportu samochodowego pacjenta w pozycji horyzontalnej na noszach.


88. Doświadczalnie sprawdzono, że optymalną jednoosobową i bezprzyrządową metodą wyciągania człowieka przez ratownika z pojazdu jest:

A. sposobem “strażackim”;

B. sposobem “po przekątnej” kabiny pojazdu;

C. sposobem Rautek (pod pachy);

D. sposobem “na raty”, najpierw nogi, potem tułów;

E. sposobem “na kobrę” ze zrolowanego koca lub ręcznika.


89. Choć Polska nie Holandia (Poland not Holland) to zdarzyć się może utopienie samochodu w rzece lub jeziorze. Pewien samochód w Zalewie Solińskim to nawet długo leżał. Wydobytych (od razu), podtopionych i nieprzytomnych poszkodowanych należy ratować w następujący sposób:

A. wylewamy wodę z dróg oddechowych, resuscytacja krążeniowo – oddechowa;

B. wylewamy wodę z dróg oddechowych, resuscytacja oddechowa, ochrona przed wychłodzeniem;

C. wylewamy wodę z dróg oddechowych, resuscytacja oddechowa, aktywne ogrzewanie;

D. resuscytacja krążeniowo – oddechowa, ewentualnie ochrona przed wychłodzeniem;

E. resuscytacja krążeniowo – oddechowa, aktywne ogrzewanie.


90. Była to stacja benzynowa jakich wiele... Znudzony powolnym tankowaniem gazu i bezczynnością taksówkarz, postanowił (odruchowo) zapalić papierosa. Wybuch przeniósł go do grona laureatów “Nagrody Darwina”, jednak pożar i inne straty trzeba było jakoś opanować. Jako dzielny ratownik drogowych:

A. natychmiast podejmujesz akcję gaśniczą dostępnymi gaśnicami;

B. zajmujesz się ewakuacją pozostających w pobliżu samochodów;

C. starasz się zorientować co stało się z taksówkarzem;

D. zarządzasz ewakuacje żywych i pozostawienie gaszenia straży pożarnej;

E. czekasz na akcje ratowniczo – gaśniczą straży pożarnej.


91. Pociąg ekspresowy typu Inter City na magistrali kolejowej potrafi się nawet ładnie rozpędzić. Jesteś świadkiem wypadku samochodowego na niestrzeżonym przejeździe kolejowym, wkrótce przeleci ekspres, rozbity samochód pozostaje na torach, poszkodowani mogą mieć urazy kręgosłupa. Decydujesz się na:

A. natychmiastowa ewakuację rannych dostępnymi metodami;

B. założenie kołnierzy ortopedycznych i dopiero ewakuację rannych;

C. zgłoszenie telefoniczne wypadku i oczekiwanie na pomoc profesjonalną;

D. podjęcie zespołowej próby zepchnięcia wraku pojazdu z torów;

E. podjecie próby zawiadomienia maszynisty pociągu oznakowaniem na torach przed wypadkiem.

92. Dziecko, przypięte w foteliku do jazdy, znudzone korkiem na trasie wjazdowej do miasta, wetknęło sobie jakiś klocek, koralik (czy coś) do nosa. Nos puchnie, a dziecko płacze. Natychmiast:

A. karzesz dziecku dmuchać nos i próbujesz wyjąć to coś dostępnymi środkami;

B. karzesz dziecku dmuchać nos i próbujesz przepchnąć to coś do gardła;

C. uspokajasz dziecko, pozostawiasz laryngologowi wyjęcie tego czegoś;

D. wkraplasz dziecku wodę do nosa i karzesz dziecku dmuchać nos;

E. wkraplasz dziecku wodę do nosa i czekasz aż to cos samo wypadnie.


93. Według standardów BLS Europejskiej Rady Resuscytacji, ratownik drogowy może nie podejmować czynności resuscytacyjnych (pośredni masaż serca i zastępcze oddychanie) jeżeli:

A. poszkodowany jest resuscytowany przez zespół pogotowia ratunkowego;

B. podjęta resuscytacja na miejscu zdarzenia zagraża życiu ratownika;

C. poszkodowany ma ciężkie urazy otwarte, głowy, klatki piersiowej lub brzucha;

D. poszkodowany doznał ciężkich amputacji urazowych kończyn i się wykrwawił;

E. wszystkie powody A, B, C, D są prawidłowe.


94. W celu podjęcia zastępczego oddychania metodą “usta-usta”, należy wykonać udrożnienie górnych dróg oddechowych. Metody dopuszczalne do zastosowania w trudnościach wykonania zastępczego wdechu u osoby dorosłej to:

A. odchylenie głowy do tyłu, oczyszczenie palcami jamy ustnej;

B. odchylenie głowy do tyłu, oczyszczenie palcami jamy ustnej, wysunięcie żuchwy metodą Esmarcha;

C. odchylenie głowy do tyłu, wysunięcie żuchwy metodą Esmarcha;

D. tylko odchylenie głowy do tyłu;

E. tylko wysunięcie żuchwy metodą Esmarcha.


95. Dostępne przepisy o systemie ratownictwa medycznego i krajowym systemie ratowniczo - gaśniczym, w odniesieniu do ratowników drogowych PZM, pozwalają na zastosowanie tlenu medycznego:

A. nigdy! Zabrania się ratownikom drogowym stosowania tlenu medycznego;

B. o ile tlen dostępny i ratownik potrafi go stosować. Brak jest precyzyjnych zapisów;

C. tlen wyłącznie pod nadzorem personelu medycznego;

D. tlen wyłącznie pod nadzorem personelu medycznego lub straży pożarnej;

E. wyłącznie w przypadku resuscytacji krążeniowo - oddechowej.


96. Dostępne przepisy o systemie ratownictwa medycznego i krajowym systemie ratowniczo - gaśniczym, w odniesieniu do ratowników drogowych PZM, pozwalają na zastosowanie worka samorozprężalnego do zastępczego oddychania:

A. nigdy! Zabrania się ratownikom drogowym stosowania worka samorozprężalnego;

B. o ile dostępny i ratownik potrafi go stosować. Brak jest precyzyjnych zapisów;

C. tlen wyłącznie pod nadzorem personelu medycznego;

D. tlen wyłącznie pod nadzorem personelu medycznego lub straży pożarnej;

E. wyłącznie po ukończeniu kursu państwowego “kwalifikowanej pierwszej pomocy”.


97. Optymalnym sprzętem ratowniczym do stabilizacji urazów kręgosłupa w odcinku szyjnym jest kołnierz ortopedyczny (kołnierz stabilizujący kręgosłup szyjny). Spodziewając się istnienia takiego urazu u poszkodowanego w rozbitym pojeździe, zakładasz taki kołnierz:

A. zabrania się ratownikom drogowym stosowania kołnierzy ortopedycznych;

B. można kołnierz założyć samodzielnie, wymaga tylko nieco wprawy;

C. optymalnie w dwie osoby, jedna stabilizuje głowę, druga zakłada kołnierz;

D. optymalnie w trzy osoby, jedna stabilizuje głowę, druga klatkę piersiową, trzecia zakłada kołnierz;

E. można kołnierz założyć samodzielnie, jednak jest optymalnie w dwie osoby.


98. Stare podręczniki wojskowe (oraz przysposobienia obronnego) zalecały w przypadku niedrożności górnych dróg oddechowych i urazów twarzoczaszki zastosowanie techniki zwanej ”tracheostomia polową”. Za pomocą noża należało naciąć tchawice i wprowadzić do niej rurkę od długopisu lub chłodnicy samochodowej:

A. zabrania się ratownikom drogowym stosowania wszystkich metod zabiegowych (chirurgicznych);

B. metoda absurdalna, chyba, że dla bardzo zdolnego chirurga lub anestezjologa;

C. ratowanie życia ludzkiego usprawiedliwia każdą metodę postępowania ratowniczego;

D. metoda stosowana przez ratowników medycznych, wymaga tylko nieco wprawy;

E. metoda wymaga przeszkolenia wstępnego na państwowym kursie typu KPP.


99. Rozpędzony samochód osobowy (“sportowy”), wyprzedzając na trzeciego wpadł pod zawracająca ciężarówkę. Z autka zdjęło dach, z kierowcy szczyt czaszki (ładne cięcie trepanacyjne). Ku twojemu zdumieniu poszkodowany jest przytomny. Widać mózg ofiary...:

A. tu niema juz nic do roboty, można tylko zrobić zdjęcie telefonem i czekać na policje;

B. należy natychmiast założyć opatrunek jałowy, uciskowy i podjąć ewakuację;

C. optymalnie jest przykryć ranę jałowa gazą i nie dotykać, czekać na pogotowie;

D. można założyć kołnierz ortopedyczny na szyję, ale rany lepiej nie dotykać;

E. należy natychmiast założyć opatrunek jałowy i uszczelnić folią (wysychanie).


100. Motocykliści też są użytkownikami dróg, choć (jak ludzie mówią) niewiadomo skąd nagle się biorą. Po gwałtownym, wypadkowym zatrzymaniu maszyny, motocyklista zwykł lecieć gdzieś indziej. Ciekawość ratownika drogowego zmusza go do zdejmowania hełmu z ofiary. Spodziewając się istnienia urazu kręgosłupa szyjnego u poszkodowanego hełm zdejmujemy i zakładamy kołnierz ortopedyczny:

A. nie wolno zdejmować kasku motocyklistom po wypadku, tylko kołnierz;

B. można zdjąć kask i założyć kołnierz samodzielnie, wymaga tylko nieco wprawy;

C. optymalnie najpierw zakładamy kołnierz potem bierzemy się za zdejmowanie kasku;

D. optymalnie w dwie osoby, jedna stabilizuje głowę, druga zdejmuje kask i zakłada kołnierz;

E. nic już nie trzeba robić ten akurat miał pętlę ze stalowej linki na szyi...


Wszelkie prawa zastrzeżone. Reprodukowanie, kodowanie w urządzeniach przetwarzania danych, odtwarzanie w jakiejkolwiek formie oraz wykorzystywanie w wystąpieniach publicznych – również częściowe – tylko za wyłącznym zezwoleniem właściciela praw autorskich.



Copyright 2009 Adam M. Pietrzak

All rights reserved

Klucz do prawidłowego rozwiązania testu:

01.D 26.B 51.D 76.C

02.D 27.D 52.E 77.E

03.D 28.B 53.B 78.E

04.D 29.D 54.E 79.E

05.B 30.C 55.B 80.D

06.E 31.A 56.B 81.E

07.D 32.D 57.D 82.C

08.E 33.D 58.E 83.A

09.C 34.C 59.A 84.E

10.D 35.B 60.B 85.C

11.C 36.E 61.A 86.E

12.C 37.C 62.E 87.E

13.D 38.D 63.D 88.C

14.D 39.B 64.B 89.D

15.A 40.C 65.E 90.D

16.A 41.D 66.C 91.A

17.E 42.D 67.B 92.C

18.D 43.B 68.C 93.E

19.E 44.D 69.E 94.B

20.C 45.C 70.C 95.B

21.E 46.B 71.E 96.B

22.C 47.B 72.D 97.C

23.D 48.E 73.C 98.B

24.C 49.D 74.E 99.C

25.C 50.D 75.E 100.D



©operacji.org 2017
wyślij wiadomość

    Strona główna